Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish
article preview

KRMENÍ

Ovce se řadí mezi býložravce, což znamená, že její potrava je rostlinného původu – tráva, byliny, keře a v zimě obyčejně seno a senáž. Ovce mají rády i spadlá jablka a hrušky, žaludy, bukvice a jedlé kaštany. Opatrnost je potřeba u švestek a ovoce s podlouhlou a špičatou peckou (někdy je problém při průchodu trávicím traktem). Oproti jiným plemenům je specifická v tom, že spásá i méně kvalitní travnaté porosty.  

Masná  plemena jsou  přikrmována různými energetickými doplňky stravy, aby dosáhly potřebné váhy v souladu se šlechtitelskými programy a požadavky na ekonomickou výtěžnost. tento postup vedl k modifikaci jejich trávení, které je přivyklé na tyto doplňky a jejich trávení je i citlivější, a ne vše snesou.

Ouessantská ovce je takzvané „primitivní plemeno“ a to znamená, že si zachovává schopnosti trávit i méně vhodnou potravu a získat z ní přesto mnohem více energie. Dokážou strávit i to, co by jiným plemenům ovcí již mohlo způsobit problémy.

Pastva

V teplých měsících je hlavní potravou ovcí zelená pastva,  tím je starost o ovce o něco jednodušší.  Oussantská ovce je schopná si požadované množství vody získat z kvalitní a šťavnaté pastvy. V období velkých veder a suchého klimatu, jaké v posledních letech pozorujeme potřebuje přísun čerstvé vody. Nesmíme zapomínat dodávat kvalitní minerální liz bez mědi, kterým doplňuje stopové prvky a vitamíny, neboť pastviny neobsahují dostatek těchto látek.

Nicméně nesmíme zapomínat na pravidelnou údržbu pastvin proti nežádoucím travinám (ostřicím apod. - ovce je nespásá), jejich odpočinku od spásaní a případnou obnovu pastevních kultur, aby si udržovala svou výživnost.

Seno

240_f_625434420_ekkfqwscqnl0s1vk8bng6hr5xxe8lrwg.jpg 

Zimní období je pro chovatele podstatně náročnější. Musíme ovcím zajistit dostatečný přísun vody, což nám komplikuje její zamrzání, ale musíte dodávat i seno v dostatečném množství a kvalitě. Pro zvíře je zvládnutí chladu energeticky náročné. Navíc je to období březosti. Buď si kvalitní seno chovatel usuší sám nebo ho nakoupí. Při kupovaném senu je potřeba pravidelně kontrolovat stav ovcí. Komerčně prodávané seno je vhodné spíše pro koně a krávy a pro ovce není moc výživné. Pak je možné si pomoci dobrou senáží.240_f_390909983_4bn96ihwfhq0hvnrevj59owjewopksff.jpg

 

Čím mohu ovečkám přilepšit

Pokud by se vám přeci jen zdálo, že jejich kondice není ideální můžete dát oves (v malém množství).  Nikdy nedáváme denně víc ovsa, než jednu hrst na jednu ovci. Můžete jim v malém množství přidat natě z mrkve nebo listy z kedluben, větve z jehličnanů. Nebo můžete přidávat jablka. Ale opět, opatrně. Pokud na to nejsou zvyklé, mohly by mít průjem. 

Co ovcím nedávat

Vyvarujte se krmení čerstvým pečivem. To je zcela nevhodné a ovcí to způsobí vážné potíže. Ani sušený chleba není pro Ouessantské ovce vhodný. Jejich trávicí systém na to není přizpůsobený a mohli byste je tím i zabít! Ani je zbytečně nekrmte průmyslovými krmivy. Tato krmiva jim sice neublíží, ale jsou pro ně příliš výživná a ovce pak mají sklon k tloustnutí, což může způsobit problém se zabřeznutím a porodem.

Krmení březí ovce

energys-ovce-uni-granulovane-krmivo-pro-ovce-kozy-a-lamy-25-kg.jpgZáleží na tom, jak se ovcím dařilo v průběhu roku nasbírat energii na zimu – čili jak výživnou pastvu měly. Ovce je nutné pravidelně kontrolovat pohmatem v jaké jsou výživové kondici.

Pokud jsou v dobré kondici, tak není potřeba nijak výjimečně měnit stravu. Překrmování, zvláště v posledních šesti týdnech (vysoká březost), pro ně může být nežádoucí. To proto, že plod v matce by se zvětšil natolik, že ho ovce nebude schopná porodit a vy tak můžete přijít nejen o matku, ale i o jehně.

Pokud zjistíte, že podávané seno není dostatečně kvalitní je dobré přejít na senáž, což je přirozenější forma potravy než obiloviny nebo granule a nevedou k tloustnutí.

Více pozornosti věnujte bahnicím po porodu, aby měli dostatek kvalitního mléka. Tam se nemusíme bát, neboť kojení je velmi náročný proces. 

 

 

Statistiky

Online: 3
Celkem: 185956
Měsíc: 4837
Den: 211